Conectare Case Marcat la server ANAF prin GPRS sau LAN

Conectare Case Marcat la server ANAF prin GPRS LAN fiscal online
 

Conectarea caselor de marcat la serverul ANAF a devenit obligatorie incepand cu 31 martie 2021, fiind reglementata prin Ordinul 435/2021 cu privire la Procedura de conectare a caselor de marcat electronice fiscal. Astfel operatorii economici ce utilizeaza aparate de marcat electronice fiscale se vad obligati in a le conecta la sistemul informatic national de monitorizare si supraveghere a datelor fiscale la Agentia Nationala Fiscala.


Conectare Case Marcat la server ANAF prin GPRS LAN fiscal online

Cine trebuie sa conecteze casa de marcat electronica la ANAF?

Obligatia de a conecta la distanta respectivele case de marcat electronice fiscale pentru a transmite date fiscale catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala le revine operatorilor economici ce incaseaza partial sau integral, cu numerar sau prin carduri de debit/credit ori a altor substitute de numerar precum si a prestarilor de servicii efectuate in mod direct populatiei si folosesc casa de marcat electronica.


Procedura de conectare a caselor de marcat electronice

Operatorii economici ce utilizeaza aparate de marcat electronice fiscale au obligatia de a trece aparatele din regimul de functionare cu profil 0 la regimul de functionare 1.


Trecerea la profilul de functionare 1 se realizeaza prin:

- importul certificatului digital al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala
- importul unui fisier XML ce contine urmatoarele informatii:
a) tipul profilului 1
b) intervalul in minute, parametrul nr M, la care casa de marcat electronica incearca conectarea, utilizand un canal de comunicatie criptat de tip https cu protocol TLS, la sistemul informatic national ANAF
c) valoarea 1 a parametrului raportului Z, care presupune transmiterea informatiilor inregistrate, imediat dupa generarea raportului fiscal de inchidere zilnica.
d) URL-urile folosite in comunicarea caselor de marcat electronice cu sistemul informatic national de monitorizare si supraveghere a datelor fiscale al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Conectare Case Marcat la server ANAF

Majoritatea caselor de marcat electronice se pot conecta la internet prin intermediul unui modul GPRS folosind un SIM de date mobile.

Imprimantele fiscale dar si o mica parte din casele de marcat electronice au posibilitatea de conectare la internet prin intermediul unei retele LAN.

Pentru a nu depasi termenul stabilit prin lege, agentii economici trebuie sa ia legatura din timp cu firmele ce se ocupa de service prin intermediul abonamentelor de date pentru casele de marcat.


Tipuri de conectare a caselor de marcat electronice

Operatorii economici trebuie sa se programeze din timp la unitatea de service conectare echipamente, pentru a respecta termenul.
Exista doua tipuri de conectare prin care fiecare casa de marcat se poate conecta la ANAF.


Case marcat conectate prin GPRS

Fiecare AMEF este legat in mod direct la ANAF prin intermediul unui provider de telefonie mobila printr-o legatura GRPS furnizata de SIM-ul introdus si activat in AMEF.

Acest tip de conectare presupune un set de avantaje dar si dezavantaje pentru clienti. In principal conectivitatea este una sigura, realizandu-se in mod direct intre AMEF si provider, fara interventia altor intermediari. Buna functionare AMEF si semnalul rezonabil de la provider sunt doua elemente esentiale, putand fi detectat cu usurinta orice eveniment.

Costul contractului de service poate fi mai mic decat decat cea cu conectare pe LAN, intrucat se reduce posibilitatea defectiunilor printr-o conectivitate mai sigura.

Principalul dezavantaj este reprezentat de abonamentul de date SIM pentru transmitere prin GPRS (1,5-2 euro/luna).


Case marcat conectate prin LAN

LAN poate deservi mai multe tipuri de echipamente, astfel clientul nu mai are de platit costuri suplimentare la abonament. LAN asigura de asemenea o interconectivitate locala a echipamentelor.

Un dezavantaj destul de deranjant il reprezinta posibilitatea de a interveni un echipament legat la ROUTER si AMEF, pierzandu-se astfel legatura cu ANAF. Routerul se poate bloca sau defecta in urma unei simple pene de curent, informatia dintre AMEF si server ANAF avand un drum lung de parcus, prin diferite servere.

Costul contractului de service poate fi mai mare deoarece este implicata o deplasare la locatie in cazul defectiunilor.Conectare Case Marcat la server ANAF prin GPRS LAN fiscal online

Ce riscati daca nu va conectati casa de marcat electronica la serverul ANAF?

Nerespectarea termenelor de conectare de catre operatorii economici risca sa fie sanctionati cu amenzi potrivit celor prevazute la art 10 lit z si ff cu amenda ce la 8000 lei la 10.000 lei.

FISCAL ONLINE - Aparatura Fiscala & Non-Fiscala
0359 194 303 • 0259 415 677 • 0259 439 656 Oradea, Independentei 11