Controale & Amenzi Conectare casa de marcat la ANAF

Controale & Amenzi Conectare casa de marcat la ANAF
 

Avand in vedere ca termenele limita de conectare a caselor de marcat electronice la serverul ANAF au ajuns la final, inspectorii fiscali vor demara o actiune de control asupra tuturor operatorilor detinatori de case de marcat electronice.Termene conectare casa de marcat la server ANAF

Potrivit ordinului Ministrului Finantelor, toti operatorii economici detinatori de Case de Marcat cu Jurnal Electronic, au avut la dispozitie o perioada limitata in care sa realizeze demersurile necesare pentru conectarea acestora la serverul ANAF.

In functie de categoria din care fac parte, acestia au avut un termen limita diferit. Astfel, operatorii mari au putut sa isi conecteze aparatele de marcat electronice pana cel tarziu in 30 iunie 2021. Contribuabilii mici si mijlocii, cei mai multi ca numar, au avut o perioada mai lunga de timp, mai exact pana in 30 noiembrie 2021. Contribuabilii ce achizitioneaza case de marcat dupa data de 1 decembrie 2021 au obligatia de a conecta la data instalarii acesteia.

Exceptie fac operatorii economici ce isi desfasoara activitatea in zone fara acoperire a retelei de internet. In cazul acestora, vor trebui sa depuna o informare prin care sa specifice acest lucru, si sa depuna declaratie online, asa cum s-a depus si pana in prezent, A4200 pentru cele cu activitate, si F4109 pentru casele de marcat neutilizate.


Controale ANAF pentru case de marcat

Agentia Nationala de Administrare Fiscala prin Directia Generala Antifrauda Fiscala a informat ca, incepand cu luna decembrie 2021, vor incepe controalele operatorilor economici pentru verificarea respectarii obligativitatii conectarii caselor de marcat la ANAF.

Tinand cont ca ANAF vede in timp real operatorii economici ce au fost conectati deja cu casele de marcat, prioritate in controale vor avea cei ce nu si-au conectat casa de marcat electronica, pana la data de 30 noiembrie 2021, la serverul ANAF.

Sfatul pentru toti agentii economici ce nu au reusit pana in prezent sa indeplineasca aceasta obligativitate, este de a face cat mai repede toate demersurile necesare. Contactarea unei firme de service specializata si programarea interventiei este primul pas in indeplinirea sarcinii de conectare, si evitarea astfel a posibilelor sanctiuni.


Exceptii in conectarea casei de marcat electronica la ANAF

Obligatia de conectare a casei de marcat electronica la Sistemul National de Supraveghere a Datelor Fiscale ii revine in mod exclusiv agentului economic. Aceasta obligativitate se aplica pentru toate casele de marcat, fie ca sunt utilizate sau neutilizate.

Exceptie de la regula o fac operatorii economici ce detin case de marcat electronice instalate in zone nedeservite de retelele de telecomunicatii, pentru care s-a depus formularul F4110.

De asemenea, sunt excluse si casele de marcat ce nu detin memorie fiscala, sau cele pentru care s-a depus deja formularul F4105, de scoatere a memoriei fiscale.


Amenzi neconectarea casa de marcat la ANAF

Nerespectarea reglementarilor si a termenelor de conectare a caselor de marcat la ANAF presupune aplicarea unor masuri si contraventii.
Amenzile ce le risca operatorii economici ce nu se conformeaza obligativitatii, sunt cuprinse intre 8000 lei si 10.000 lei.
Printre masuri pot fi si confiscarea sumelor nejustificate, precum si suspendarea activitatii in punctul de lucru respectiv.


FISCAL ONLINE este distribuitor autorizat Case de marcat cu Jurnal Electronic
0359 194 303 • 0259 415 677 • 0259 439 656 Oradea, Independentei 11