In dorinta de a eficientiza cat mai mult activatea economica a societatilor, in principal cele legate de relatiile cu ANAF, autoritatile au creat un serviciu online - Spatiul Privat Virtual (SPV). Prin intermediul acestuia, contribuabilii pot obtine multe informatii referitoare la declaratiile depuse, mai ales cu privire la vectorul fiscal. De asemenea acestia pot solicita documente online, precum fise rol, certificate de atestare fiscale, extrase de cont etc.


Spatiul Privat Virtual (SPV)

Procesul de imbunatarire a Spatiul Privat Virtual a fost luat in calcul inca de la demararea acestuia. Astfel, ANAF intentioneaza sa introduca o noua serie de functionalitati in decursul acestui an. Prin intermediul acestora, contribuabilii vor avea posibilitatea de transmite solicitari de compensare a creantelor fiscale, dar vor putea primi si notificari sau decizii cu privire la declaratia recapitulativa D390.Inrolarea in SPV - obligatorie

Potrivit unei promosiuni a Ministerului Finantelor, dezvoltarea SPV face parte dintr-un proiect prin care se doreste sa se devina obligatorie inrolarea in SPV pentru toate firmele si persoanele care desfasoara activitati independetne si profesii liberale. In aceasta directie, se va ajunge la situatia in care documentele pe hartie sa nu mai fie acceptate la ANAF, decat in cazuri exceptionale.


Noi functionalitati SPV

Potrivit comunicarilor, anul 2021 reprezinta un an pentru dezvoltarea SPV, adaugandu-se o serie de noi functionalitati:
- se vor putea realiza formularele de notificare precum si procesele verbale cu privire la audierea contribuabililor
- se va adauga eliberarea de cazie fiscal pentru autorizarea de agent pensii private
- se vor transmite catre contribuabili deciziile de inactivitate, precum si notificarile cu privire la nedepunerea sau corectarea anumitor erori referitoare la declaratia recapitulativa D390
- formularul unic de contact va fi imbunatatit
- se vor putea transmite solicitari de compensare a creantelor fiscale
- Declaratia de inregistrare a contractelor de fiducie se va putea completa si depune prin intermediul SPV

Prioritati pentru dezvoltare

Potrivit ANAF, in dorinta de a simplifica procedurile de administrate fiscala, se va recurge la simplificarea declaratiilor fiscale, se va continua procesul de extindere a depunerii online a declaratiilor de inregistrare si mentiuni fiscale. Contribuabilii vor avea asigurata posibilitatea de a solicita inregistrarea fiscala initiala prin intermediul mijloacelor electronice.

Accelerarea procesului de digitalizare este de asemenea przent in ordinea de extindere si dezvoltare a sistemului oferit contribuabililor.


Servicii extinse prin SPV

Potrivit proiectului prin care se prezenta conditiile de inrolare fortata in SPV a firmelor si persoanelor ce desfasoara activitati independente si profesii liberale, Ministerul Finantelor a promis ca acest serviciu online se va imbunatati cu o serie de facilitati suplimentare.

Astfel se doresc urmatoarele:
- depunerea mai multor tipuri de cereri online, precum si posibilitatea de a vizualiza raspunsurile direct in SPV
- posibilitatea de a consulta situatiile fiscale actualizate la zi, mai exact posibilitatea de a solicita situatia platilor efectuate si a obligatiilor de plata
- primirea de informatii personalizate cu privire la necesitatea depunerii anumitor declaratii, precum si termenele aferente de depunere
- acces permanent la evidenta completa referitoare la interactiunile contribuabilului cu ANAF.

Serviciile oferite contribuabililor prin intermediul platformei SPV vor fi extinse in permanenta, urmand sa se mai adauge si alte facilitati, in functie de evidentierea nevoii contribuabililor.


FISCAL ONLINE este distribuitor autorizat Case de marcat cu Jurnal Electronic
0359 194 303 • 0259 415 677 • 0259 439 656 Oradea, Independentei 11