Norme inregistrare casa de marcat electronica – automate comerciale

 

In cadrul unor dezbateri avute la sediul ANAF, a fost adus in discutie o modificare a normelor legate de modul de inregistrare casa de marcat electronica petru automatele comerciale.


Norme inregistrare casa de marcat electronica automate comerciale fiscal online

Propunere pentru casa de marcat electronica​

Potrivit unui proiect ANAF, urmeaza sa fie modificate normele privind evidenta si inregistrare casa de marcat electronica fiscala, in privinta celor utilizate in cadrul echipamentelor nesupravegheate (automate comerciale). Vor fi stabilite de asemenea si documentele suplimentare ce pot fi cerute de organul fiscal.


Modificare Ordin ANAF nr. 4156/2017 - casa marcat electronica

Acest proiect ar urma sa modifice ordinul cu privire la aprobarea informatiilor continute in registrul national de evidenta a aparatelor de marcat si metodologia si procedura de inregistrare casa de marcat electronica.

Necesare ca urmare a HG nr. 355/2023, modificarile vizeaza doua dintre anexele atasate Ordinului 4156 (Anexa 2C si 2E) si constau in:
- comunicarea de informatii privind aparatele de marcat integrate in echipamente nesupravegheate de tipul automatelor comerciale ce functioneaza pe baza de plati cu cardul, precum si de acceptatoare de bancnote sau monede, dupa caz;
- posibilitatea utilizatorilor aparatelor de marcat electronice fiscale de a notifica organul fiscal ori de cate ori intervin schimbari privind situatia aparatului de marcat electronic fiscal.


Aparatele comerciale - reglementari

In acest an, automatele comerciale ale contribuabililor ar trebui dotate cu case de marcat speciale.

Conform Legii 136/2019, termenul initial de dotare a automatelor comerciale cu case de marcat cu jurnal electronic era 31 decembrie 2019. Acesta a fost amanat succesiv pentru 31 decembrie 2020 (OUG 1/2020), 31 decembrie 2021 (OUG 226/2020) si 31 decembrie 2022 (OG 11/2022). Conform articolului LVI din OUG 168/2022, noua amanare este pentru 31 decembrie 2023.

Conform HG nr. 355/2023, aparuta in primavara, obligatia acopera inclusiv dispozitivele prin care se incaseaza contravaloarea serviciilor in regim de autoservire. Cele mai bune exemple in acest sens fiind cele din spalatoriile pentru masini si spalatoriile pentru haine. HG-ul mentionat este cel care a venit cu definitia asa-ziselor echipamente nesupravegheate, care se refera la automatele comerciale prin care se vand produse sau servicii.