Termenul pentru procesul de conectare Case de Marcat la server ANAF nu va fi prelungit

Termenul pentru procesul de conectare Case de Marcat la server ANAF nu va fi prelungit fiscal online
 

Procesul de Conectare Case Marcat la server ANAF este considerat o masura pe care se mizeaza in vederea reducerii evaziunii si cresterii incasarilor la buget.

Aprobat in 25 martie al acestui an, ordinul dat de presedintele ANAF, reglementeaza procedura prin care casele de marcat urmau sa fie conectate la sistemul de informatii al acestora. In acesta erau precizate si termenele pe care contribuabilii le au la dispozitie in indeplinirea acestei obligativitati.


Conectare case marcat la ANAF

Potrivit reglementarilor ordinului dat in 25 martie, termenele limita de conectare al caselor de marcat electronice erau astfel:
- 30 iunie 2021 pentru conectarea caselor de marcat detinute de contribuabilii mari
- 30 noiembrie 2021 pentru operatorii mici si mijlocii ce utilizeaza case de marcat electronice
- la data instalarii aparatului de marcat in cazul celor ce achizitioneaza casa de marcat dupa data de 1 decembrie 2021

In urma procesului de conectare case marcat la server ANAF, vor fi obtinute informatii benefice pentru analizele de risc. Se va imbunatati astfel procesul de colectare a datelor, fiind posibila o intelegere aprofundata cu privire la riscurile de neconformare. Informatiile vor fi utilizate in urmatoarele scopuri:
- determinarea cu o acuratete mai mare a veniturilor realizate de operatorii economici
- identificarea comportamentelor fiscale neconforme, in cazul diferentelor intre declaratiile depuse si informatiile colectate
- determinarea dinamicii vanzarii catre consumatori


Contribuabilii mici si mijlocii cer amanare

Termenul pana la care contribuabilii mici si mijlocii isi mai pot conecta casa de marcat la serverele ANAF se aproprie de sfarsit, 30 noiembrie fiind ultima zi. Cu toate acestea, mai sunt multe case de marcat ce nu au fost conectate pana in prezent. Chiar daca specialistii in domeniu lucreaza la nivel maxim, conectarea caselor de marcat dureaza destul de mult, ceea ce intarzie finalizarea procesului.

In aceste conditii operatorii economici se plang ca nu reusesc sa se incadreze in termen. Dan Voicu insa, director general adjunct în cadrul Direcției de Informații Fiscale a ANAF, ramane ferm cand afirma ca termenele nu vor fi amanate. El precizeaza ca toti au avut timp suficient pentru a demara procedura de conectare. Pe ultima suta de metrii, ritmul a fost accelerat puternic, ajungandu-se pana la circa 6000 de case de marcat conectate pe zi.


Procesul de conectare al caselor de marcat

Procesul de conectare cade in sarcina tehnicienilor furnizorilor de service pentru case de marcat. Cu toate ca acestia lucreaza la capacitate maxima, nu vor reusi sa conecteze toate casele de marcat ramase pe piata.

Operatorii economici au o parte din vina, ei lasand tot procesul pe ultima suta de metrii, considerand ca vor rezolva tot in ultimele zile inainte de termen. Marea problema este ca majoritatea au gandit la fel, motiv pentru care acum toti sunt presati de termenul ce bate la usa.

Principala problema, cea care ii speria si pe contribuabili este legata de timpul indelungat de care are nevoie casa de marcat pentru a se conecta la server. Spre exemplu, o Casa de Marcat cu Jurnal Electronic ce a fost utilizata aproximativ 2-3 ani, are nevoie in medie de 1 ora - 1 ora jumate. Operatorii afirma in aceasta cauza ca nu isi permit sa scoata din functiune casa de marcat pentru atata timp, afirmand ca si asa vanzarile au scazut datorita pandemiei.

Putem afirma deci ca reticenta contribuabililor a jucat un rol important in riscul de a depasi termenul limita de conectare al caselor de marcat electronice.


Situatia actuala a caselor de marcat

Oficialul ANAF a precizat ca la contribuabili mijlocii, gradul de conectare este de 67% din totalul caselor de marcat, iar la mici, în jur de 50%. La marii contribuabili, care au avut termen limită în iunie, conectarea este la circa 90%.

O data cu conectarea caselor de marcat, se inregistreaza si scadere treptata a numarului de case de marcat, deoarece multi operatori economici pastrau AMEF-urile chiar daca nu mai aveau activitate. In situatia actuala insa, acestia duc aparatele in cauza pentru a fi scoase din uz, acestea fiind defiscalizate.


FISCAL ONLINE este distribuitor autorizat Case de marcat cu Jurnal Electronic
0359 194 303 • 0259 415 677 • 0259 439 656 Oradea, Independentei 11